Pages

05 July 2011

De Telegraaf: Verhuur ledverlichting populair

door Thijs Wartenbergh

AMSTERDAM, 27 juni 2011 - Bedrijven hoeven bij de overschakeling naar energiezuinige ledverlichting geen grote investering meer te doen. Net als bij de lease van een auto kunnen de benodigde lampen via een leaseconstructie bij het Amsterdamse bedrijf LED Lease op afbetaling worden aangeschaft. Het concept slaat aan. In ons land maar ook in het buitenland wordt veel belangstelling voor het concept getoond.

David Mozes, Bas van der Giessen, Gijs de Rooij en Eline de Rooij van LED Lease (vrnl). Gijs de Rooij, Bas van der Giessen, David Mozes en Eline de Rooij van LED Lease (vrnl).
Foto: Frank de Ruiter

Algemeen directeur Gijs de Rooij van de hoofdstedelijke onderneming: „LED Lease levert zuinige verlichting van hoge kwaliteit via verschillende producenten. Een lease of koop op afbetaling biedt een sterke garantie op de beloofde lange levensduur van de lampen, en klanten hoeven niet te investeren. Zij mogen stoppen met betalen als lampen het niet meer doen. Dat is een bijzondere aanpak.”

Inmiddels kunnen als opdrachtgevers Jamie Olivers restaurant Fifteen (Amsterdam), het Albert Schweitzer Ziekenhuis (Dordrecht) en het Manhattan Hotel (Rotterdam) worden genoteerd. Het buitenland (Doebai, ZuidAfrika en enige Europese landen) lonkt. Voorts werd aan het concept tijdens de vastgoedbeurs Provada een duurzaamheidsprijs, de Innovator Pitch 2011, toegekend.

Inhaalslag

Ledlampen zorgen voor een inhaalslag wat betreft verlichting. Het aloude peertje is binnenkort niet meer verkrijgbaar en daarnaast willen bedrijven verduurzamen. Er is enige terughoudendheid omdat ledlicht te kil, niet ‘warm’ genoeg zou zijn.

Ledlampen worden aangeprezen als zuinig in het verbruik. Ze zijn weliswaar duurder dan andere lampen, maar gaan lang mee (30.000 tot 50.000 uur). Door de forse aanschafprijs loopt een bedrijf bij verwisseling van de lampen tegen een forse investering aan in deze tijden van crisis. Dan is LED Lease een alternatief. De Rooij: „We richten ons nu nog voornamelijk op bedrijven, maar we werken aan een constructie voor particulieren.”

Kwaliteit

Over de kwaliteit van ledlampen is niet iedereen dolenthousiast, zacht uitgedrukt, zo blijkt uit diverse internetforums. „Ik was laatst op een beurs in China. Daar boden zich talloze leveranciers aan met dit soort verlichting, helaas zitten daar ook ondernemers tussen die slechte producten leveren. Wij doen, durf ik te beweren, zaken met bedrijven die kwaliteit leveren. Ik ben zelf in die regio werkzaam geweest en beschik over de juiste contacten. Ik ben tot de bron gegaan en heb goede afspraken weten te maken met betrouwbare bedrijven”, aldus De Rooij.

Volgens hem kan zijn bedrijf ook geen risico nemen op het punt van kwaliteit. „Onze klanten hoeven immers niet meer te betalen als onze lampen het begeven. We kunnen het ons daarom niet veroorloven rommel te leveren. Dan gaan we met onze investering behoorlijk het schip in.”

Het Parool: LED oplossing voor grootgebruikers van licht